Sådan bør du håndtere frugt og grønt
4. oktober 2021I supermarkederne bliver frugt og grønt solgt på flere forskellige måder. Nogle frugter og grøntsager er pakket ind i plastik, folie eller noget helt tredje, imens andet frugt og grønt bliver solgt i løsvægt, dvs. hver enkelt kunde selv kan vælge lige netop de frugter og grøntsager som de ønsker sig. Det er nok de færreste, der tænker over det i hverdagen, men frugt og grønt – uanset om det har været pakket ind eller ej – faktisk godt være beskidt, også selvom det måske har været igennem en inspektion med en x-ray source, inden ankomst til supermarkedet – og de kan derfor godt give problemer med maven, hvis de ikke bliver håndteret ordentligt, når man kommer hjem.
Mange danskere oplever faktisk decideret opkast og diarré, som kan spores direkte tilbage til frugt og grønt i supermarkedet. Det er oftest tilfældet, når frugterne og grøntsagerne kommer fra bl.a. Asien, Afrika og Sydeuropa, hvor hygiejnestandarden er en anden end herhjemme. Fødevarerne kan nemlig være inficeret med virus og bakterier fra det vand, der er blevet brugt til enten at dyrke eller ”rengøre” dem, inden de overhovedet kommer til Danmark. Der kan dog også være bakterier eller virus fra de personer, der har håndteret fødevarerne herhjemme i Danmark – enten medarbejdere i supermarkedet eller de andre handlende. Disse virus og bakterier kan nemlig overføres til os mennesker.
Du bør derfor aldrig spise disse fødevarer, inden du har vasket dem ordentligt – og det gælder både de fødevarer, du har købt i løsvægt og de fødevarer, der allerede var pakket ind, da du købte dem. Når du skyller dine fødevarer inden du spiser dem, sørger du ikke kun for at fjerne virus og bakterier. Du sørger også for at fjerne eventuelle vandopløselige pesticider, som fødevarerne kan have været sprøjtet med – og det er heller ikke noget, du ønsker at indtage.
Hvis du gerne vil være sikker på at håndtere frugt og grønt ordentligt fremover, har vi her samlet vores bedste råd til en god hygiejne:
- Skyl alle frugter og grøntsager, inden du spiser både – både når du spiser dem rå eller ønsker at tilberede dem. Der er kun én undtagelse, nemlig frugter med en tyk skræl, som f.eks. bananer, hvis du blot husker på ikke at røre ved den spiselige del af bananen med de fingre, du har skrællet bananen med.
- Giv snack-grøntsager som f.eks. babymajs, sukkerærter og lignende et lille opkog, inden du sætter tænderne i dem. De er nemlig svære at skylle, så det er bedre at være på den sikre side ved at give dem et kort opkog for at dræbe eventuelle bakterier.
- Kog frosne bær i et minut, inden du spiser dem – især hvis du skal bruge dem i en ret, der ikke bliver varmebehandlet inden servering, som f.eks. i en smoothie eller i en dessert.